Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση της Δράσης 10.2. του ΠΑΑ 2014-2020: «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία» που απευθύνεται σε φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών καθώς και σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς που ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες και υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης.
Στα 17 εκατομμύρια ευρώ η δημόσια δαπάνη της δράσης, πέντε τα είδη ζώων που δικαιούνται ενίσχυση (βοοειδή, πρόβατα, αίγες, ίπποι, χοίροι).
1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ
1.1 Προκηρυσσόμενα Μέτρα / Υπομέτρα /Δράσεις
Η παρούσα πρόσκληση αφορά τη δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», του υπομέτρου 10.2 «Στήριξη για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήσηκαι ανάπτυξη γενετικών πόρων στη γεωργία» του μέτρου 10 «Ενισχύσεις για τη γεωργία , το περιβάλλονκαι το κλίμα».
2.Στόχοι της δράσης
Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων σε όλες τις αγροτικές περιοχές της Χώρας, για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η βιώσιμη διαχείριση αυτών των πόρων και αφετέρου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.
Η δράση συνεισφέρει στην περιοχή εστίασης 4Α «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας υψηλής φυσικής αξίας και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων».
1.3 Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής
1.3.1 Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής
Η Δράση εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.
1.3.2 Πεδίο εφαρμογής
Πεδίο εφαρμογής της δράσης αποτελούν οι τοπικές –εγχώριες και προσαρμοσμένες φυλές ζώων, όπως εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:
Βοοειδή: Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη*, Ασπροκόκκινη*, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη
Πρόβατα: Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων,
Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας -Πελαγονίας, Αγρινίου
Αίγες: Σκοπέλου
Ίπποι: Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου
Χοίροι: εγχώριος χοίρος
*η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων Holstein.
1.4 Πιστώσεις – Χρηματοδότηση
Η δημόσια δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε δεκαεφτάεκατομμύρια ευρώ (17.000.000 ευρώ)
1.5 Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων
Οι ενισχύσεις παρέχονται ως επιχορήγηση με τη μορφή επιστροφής επιλέξιμων δαπανών που όντως πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν
Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνταικαθώς και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της Δράσης, αναφέρονται αναλυτικά στις αριθ. 481/667036/09-06-2016 (ΦΕΚ 1994/01-07-16) και 19/3696/12-01-2017 (ΦΕΚ 193/27-01-2017) Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν τις ακόλουθες ενέργειες:
Α. Συλλογή -τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση-διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.
Β. Ατομικό έλεγχο της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων τωνδαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.
Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Η ενημέρωση θα έχει τη μορφή θεωρητικής και πρακτικής
ενημέρωσης των έμμεσα ωφελούμενων κτηνοτρόφων από την υλοποίηση της Δράσης του δικαιούχου και θα αφορά:
- στη διάδοση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού,
- στη σωστή διαχείριση των ποιμνίων και αγελών,
- σε οργανωτικά θέματα για την εφαρμογή της Δράσης.
Τα σεμινάρια ή οι ημερίδες θα πραγματοποιούνται μέχρι τρεις φορές ανά έτος και ανά δικαιούχο και μπορούν να λάβουν χώρακαι στα πλαίσια Ζωοτεχνικών εκθέσεων.
Δ. Γονοτυπικό έλεγχος αιγοπροβάτων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή,ώστε να μειωθεί η συχνότητα τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.
1.6.5 Ύψος επιλέξιμων δαπανών
Το ύψος των επιλέξιμων δαπανών εξαρτάται από το φυσικό αντικείμενο του έργου που αναλαμβάνει ο δικαιούχος και συγκεκριμένα:
- από τον αριθμό των ελεγχόμενων ζώων σε συνάρτηση με τον αριθμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τον αριθμό των μετρούμενων επιλεκτικών χαρακτηριστικών, τη μεθοδολογία διεξαγωγής του ελέγχου γενεαλογίας και αποδόσεων και τις ιδιομορφίες της φυλής
- από τα επίσημα στοιχεία της Χώρας στη βάση δεδομένων της ICAR.
- από την εμπειρία του αντίστοιχου προγράμματος της Δράσης 3.4, Μέτρο 214 του Άξονα 2 του ΠΑΑ 2007-2013
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 16της ΥΑ 481/66703/01-07-2016(ΦΕΚ 1994) καθορίζει το ύψος των επιλέξιμων δαπανών, με ανώτατο όριο το μέσο κόστος ανά ζώο ανά έτος και τριετία σύμφωνα με τον πίνακα 6.
Βοοειδή: έως 40 ευρώ / ζώο / έτος (Ενέργειες Α και Β)
Αίγες: έως 22 ευρώ / ζώο / έτος (Ενέργειες Α και Β)
Πρόβατα: έως 22 ευρώ / ζώο / έτος (Ενέργειες Α και Β)
Χοίροι: έως 100 ευρώ / ζώο / έτος (Ενέργειες Α και Β)
Ιπποειδή: έως 200 ευρώ / ζώο / έτος (μόνο για ενέργεια Α)