Η προσπάθεια του Δήμου Ζίτσας να ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο και να δώσει διέξοδο κυρίως σε άνεργους και αυτοαπασχολούμενους αγρότες με τη δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων καλλιεργειών βρήκε ανταπόκριση από τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. η οποία στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε την πρόταση που της είχε κατατεθεί από το Γραφείο Υποστήριξης –Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου για την υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης σχετικά με την παραγωγή και πώληση τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Έτσι σύντομα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο Δήμο Ζίτσας με τη συνεργασία του Κ.Ε.Κ. Ιωαννίνων του Ο.Α.Ε.Δ. που σημειωτέον μέσω του Δ/ντη Αργύρη Κύρκου, συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση της πρότασης του Δήμου, τρία προγράμματα κατάρτισης στους τομείς Αμπελουργίας – Οινοποιίας, Μελισσοκομίας και Ενεργειακών φυτών.
«Υλοποιώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις με τη σύσταση και ενεργοποίηση του Γραφείου Υποστήριξης –Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου προσπαθούμε να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την έγκριση των προγραμμάτων και προσθέτει: «Με βάση όλα τα παραπάνω καταθέσαμε και τη συγκεκριμένη πρόταση στο Κ.Ε.Κ του Ο.Α.Ε.Δ. που με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως έγινε αποδεκτή».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ-ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τον περασμένο Νοέμβριο το Γραφείο Υποστήριξης – Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Ζίτσας είχε καταθέσει προς το Κ.Ε.Κ. Ιωαννίνων του Ο.Α.Ε.Δ. πρόταση για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης i) Αμπελουργίας, ii) Μελισσοκομίας (για αρχάριους), iii) Μελισσοκομίας (για έμπειρους μελισσοκόμους) και iv) Ενεργειακών Φυτών στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Οι στόχοι όπως περιγράφονται στη συγκεκριμένη πρόταση είναι:
- Η ανάδειξη της διαχρονικής δυναμικής της ελληνικής- τοπικής αμπελουργίας και οινοποιίας,
- Η ώθηση των δημοτών για την ενίσχυση- ενδυνάμωση της μελισσοκομίας είτε ως εναλλακτική είτε ως κύρια πηγή εισοδήματος και
- Η ενδυνάμωση- Ενίσχυση του ανενεργού κάμπου του Δήμου Ζίτσας με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
Τα παραπάνω αξιολογήθηκαν από τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και αποφασίστηκε η υλοποίηση τριών προγραμμάτων.
Ειδικότερα, τα προγράμματα που θα αρχίσουν σύντομα να υλοποιούνται είναι:
- «Τοπική Αμπελουργία-Οινοποιία /παραγωγή, τυποποίηση και οργάνωση πωλήσεων»
- «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση μελιού
- Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση ενεργειακών φυτών».