Μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου που τον Αύγουστο του 1974 μαζί με άλλους Έλληνες στρατιωτικούς χάθηκαν κατά τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο κοσμεί από χθες την πλατεία της γενέτειράς του, στους Γαβρισιούς Δήμου Ζίτσας.
Αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Συνταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ ο Δήμος, και η τοπική κοινότητα σε μια σεμνή τελετή πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το πρωί της Τετάρτης (27/7/2016) παρουσία της κόρης του αδικοχαμένου Συνταγματάρχη και της οικογένειάς της, η οποία ζει στην Καλαμάτα. Στη γεμάτη από κόσμο πλατεία τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε η κόρη με τη δωδεκάχρονη εγγονή του Συνταγματάρχη παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών. Ειδικότερα, παρέστησαν ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζίτσας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της VIII Ταξιαρχίας συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή του ΤΕΘ Καλπακίου, το Δ/ντη του 2ου επιτελικού γραφείου της Ταξιαρχίας και αξιωματικό του 8ου ΛΑΠ, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νση Ιωαννίνων και εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Ακολούθως, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Την τελετή άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, που αναφέρθηκε στην αυτοθυσία του Συνταγματάρχη και των συμπολεμιστών του, τα ιδεώδη που πρέσβευαν και για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους. Αναφορά στη ζωή και τη στρατιωτική ανδραγαθία που επέδειξε ο Σωτήρης Σταύρου έκανε ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Μιχάλης Τσίντας. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Δήμος αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε το μνημείο ως ελάχιστη τιμή που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε σε έναν ήρωα που αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή του μαζί με άλλους Έλληνες και Κύπριους πριν από 42 χρόνια υπερασπιζόμενος τα ιδανικά της ελευθερίας και τα χώματα της μεγαλονήσου, της Κύπρου.
Βαρύ το φορτίο που σήκωσαν στους ώμους τους τα μέλη της οικογένειάς του μέχρι τον εντοπισμό των οστών του καθώς ο Συνταγματάρχης Σωτήρης Σταύρου ανήκε στο μακρύ κατάλογο των αγνοούμενων αξιωματικών και στρατιωτών.
Με το μνημείο εδώ στους Γαβρισιούς, τη γενέτειρά του ήρωα Συνταγματάρχη, θέλουμε να δηλώσουμε πως τιμούμε του αγώνες τους. Στις μέρες μας, η αντιμετώπιση μίας ιστορικής πρόκλησης όπως η οικονομική κρίση, απαιτεί ανάλογη αφοσίωση σε ένα κοινό και υψηλό όραμα. Χρειαζόμαστε τις αρετές των αγωνιστών του 1821, του Έπους του ’40, της Κυπριακής τραγωδίας. Χρειαζόμαστε την αυταπάρνηση, τον άδολο πατριωτισμό τους.
Καλούμαστε λοιπόν, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους. Το οφείλουμε εξάλλου σε όσους θυσιάστηκαν και ακόμα περισσότερο το οφείλουμε στη νέα γενιά που αναζητά πρότυπα και σημεία αναφοράς».