Οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Ζίτσας εξετάστηκαν στην ημερίδα που οργάνωσαν το Σάββατο, (08/07/2017) το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζίτσας στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα.
Η ημερίδα ήταν το επιστέγασμα της συνεργασίας του Δήμου Ζίτσας με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» που υλοποιείται τα τελευταία εννέα χρόνια σε Δήμους της Ηπείρου.
«Ημερίδα διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες» τη χαρακτήρισε ανοίγοντας τις εργασίες ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος και παρουσίασε εμπεριστατωμένα τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν την ταυτότητα του Δήμου Ζίτσας. «Το κύριο χαρακτηριστικό του, είπε, είναι ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους του, είναι ένας τόπος που αξίζει να ζεις». Αναφερόμενος δε, στους στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος τόνισε: «μέσα από τις εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών επιδίωξή μας είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να πορευτεί στο μέλλον, σε μια εποχή δύσκολη και απαιτητική. Η σημερινή ημερίδα είναι το βήμα για την ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων της Ζίτσας. Αλλά, όπως πάντα ο πρώτος και τελευταίος λόγος ανήκει στους κατοίκους της περιοχής. Θα είμαστε ευτυχείς, αν έχουμε συμβάλει στο να αλλάξει η θεματολογία των συζητήσεων στα καφενεία και αν έχουμε μπολιάσει με νέες ιδέες τον αγώνα τους να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο.»
Στις προσδοκίες του Δήμου Ζίτσας μέσα από τη συνεργασία με το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος. «Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη, είπε, απαιτεί εξωστρέφεια, συνέργειες, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και αυτό επιδιώκουμε μέσω της συνεργασία μας με το ΜΕ.Κ.Δ.Ε. το οποίο με τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα αποδεικνύει έμπρακτα τη διασύνδεσή του με τις τοπικές κοινωνίες» και ευχαρίστησε τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Ι. Γκόλια, τον καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο και τη Δ/ντρια του Δ.Π.Μ.Σ., αναπληρώτρια καθηγήτρια Ε. Δημοπούλου γιατί όπως εξήγησε «χάρη στην ευαισθησία και το όραμά τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις και εργάζονται για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που προσφέρει στην κοινωνία και αποτελεί προωθητική δύναμη γι’ αυτή».
Ο Δήμαρχος Ζίτσας στη συνέχεια υπογράμμισε πως οι προτάσεις, οι καινοτόμες ιδέες και τα πορίσματά που θα παραδώσουν οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. θα ενσωματωθούν στο Επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τις προσπάθειες που καταβάλει η Δημοτική Αρχή Ζίτσας έχοντας ως παράδειγμα το πετυχημένο εγχείρημα του Πολυτεχνείου στο Μέτσοβο, με την ίδρυση και λειτουργία του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στη γενέθλια γη του Ιωάννη Δομπόλη, που ήταν ο ιδρυτής του και καταγόταν από την Τ.Κ. Δεσποτικού. «Ζητάμε, είπε ο Δήμαρχος, να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος ώστε με συγκεκριμένες δράσεις ευρύτερου επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος από την πλευρά του Ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος να αποδοθεί ένα μέρος της προσφοράς του ιδρυτή και ευεργέτη του στην ιδιαίτερη πατρίδα του».
Στην αναγκαιότητα να υπάρξει συνεργασία και στοχευόμενες δράσεις ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη ειδικά του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος για την περιοχή στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Να στοιχηθούμε όλοι μαζί για να περάσουμε απέναντι. Διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στους στόχους του μεταπτυχιακού προγράμματος αναφέρθηκε η Δ/ντρια του Δ.Π.Μ.Σ., αναπληρώτρια καθηγήτρια Έφη Δημοπούλου επισημαίνοντας: «Οι δυνατότητες ανάπτυξης του Δήμου Ζίτσας είναι μια πρόκληση για τους φοιτητές μας. Νιώθω ιδιαίτερα αισιόδοξη για την αξιοποίηση των εργασιών και των προτάσεων, ως πηγή έμπνευσης και δράσης για την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας.»
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, και ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» Γεώργιος Ζάψας.
Ακολούθως οι σπουδαστές, του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του ΕΜΠ παρουσίασαν τις εμπεριστατωμένες εργασίες τους σε μια προσπάθεια να υποδείξουν, μελετώντας σε βάθος τα χαρακτηριστικά της περιοχής, νέους αναπτυξιακούς δρόμους για το Δήμο Ζίτσας.
Τις πολύωρες εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο επιτελάρχης της 8ης Μεραρχίας Μιχάλης Σωσώνης, ο Περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου για το « Ποτάμι» Πέτρος Μπούγιας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Ζίτσας, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και δεκάδες κόσμου.