«Πράσινο φως» για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων που αφορούν στην δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Ευεργετών στην Τ.Κ. Γραμμένου καθώς και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της αμπελουργίας και των οινικών προϊόντων έλαβε ο Δήμος Ζίτσας από τη Διαχειριστική Επιτροπή του διασυνοριακού προγράμματος «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020».
Πρόκειται για τα έργα με τα ακρωνύμια “CULTURAL LANDS” και “WINCOME” που είχε καταθέσει ο Δήμος Ζίτσας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «INTERREG» ως επικεφαλής εταίρος και κατάφερε να πάρει την έγκριση της Διαχειριστικής επιτροπής και για τα δύο. Το γεγονός αυτό, αποτελεί σημαντική επιτυχία καθώς με την υλοποίησή τους θα ενισχυθούν και θα στηριχθούν δύο σημαντικοί αναπτυξιακοί πυλώνες, αυτοί του πολιτισμού και του πρωτογενούς τομέα, στους οποίους δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Δημοτική Αρχή Ζίτσας. Άλλωστε, η δημιουργία στην Τ.Κ. Γραμμένου του Εθνικού Μουσείου Ευεργετών αποτελούσε όραμα και προγραμματική δέσμευση της. «Είναι μια “χρυσή ευκαιρία” για να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που προσέφεραν τα πάντα στην πατρίδα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την ένταξη του έργου στο διασυνοριακού προγράμματος «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020».
Αναφερόμενος δε, στις προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος υπογράμμισε: «Όλες μας οι προσπάθειες και ενέργειες πιστεύω πως καταδεικνύουν ότι για μας ο τομέας του πολιτισμού και ο πρωτογενής τομέας με έμφαση στην αμπελουργία, αποτελούν έναν πολύτιμο θύλακα αισιοδοξίας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η ανάπτυξή τους ορθολογικά, βιώσιμα και άρα με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα καθώς οι εθνικοί πόροι είναι ανύπαρκτοι για μας».
Στη συνέχεια ο κ. Πλιάκος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του Δήμου να εντάξει για πρώτη φορά έργα στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα «INTERREG» τόνισε: «Η μεθοδική προετοιμασία, και οι συντονισμένες ενέργειες απέδωσαν “καρπούς” και έτσι στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι δύο προτάσεις, που είχαμε καταθέσει ως επικεφαλής εταίρος, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 370.000ευρώ».
ΤΑ ΕΡΓΑ
Το “CULTURAL LANDS” προϋπολογισμού200.000 ευρώ για το Δήμο Ζίτσας, περιλαμβάνει κυρίως έργα υποδομής (65% του Π/Υ) τα οποία αφορούν στην διαμόρφωση του ιστορικού κτιρίου της Οικοκυρικής Σχολής (Καπλάνειος) σε Μουσείο Ευεργετών και στη ψηφιακή καταλογράφηση ιστορικών κειμένων και βιβλίων που διασώθηκαν και διατέθηκαν από το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Γενικότερα, το έργο αποσκοπεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών διάσωσης-ανάδειξης και προώθησης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και περαιτέρω προώθηση του θεματικού τουρισμού στη περιοχή παρέμβασης του. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται δράσεις εσωτερικών διαμορφώσεων και προμήθειας ειδικού εξοπλισμού σε επιλεγμένα ιστορικά κτίρια της διασυνοριακής περιοχής, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως μουσεία προβολής της πολιτισμικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς της περιοχής παρέμβασης του έργου. Απώτερος σκοπός των δράσεων είναι η ένταξη των κτιρίων αυτών σε ένα θεματικό τουριστικό μονοπάτι με έμφαση στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής.
Το “WINCOME” προϋπολογισμού 170.000 ευρώ για το Δήμο Ζίτσας, περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
- Εγκατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου80 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένου, στην ΤΚ Ζίτσας για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων
- Εμπορική Αξιολόγηση και προώθηση τοπικών οίνων,
- Γενετική αξιολόγηση και ανάδειξη των τοπικών καρπών αμπέλου.
- Επιδεικτικά έργα αγροτικής παραγωγής αμπέλου και παραδοσιακής οινοποίησης (εκπαίδευση ενδιαφερομένων)
- Οριοθέτηση αμπελουργικών ζωνών Δήμου Ζίτσας με σύγχρονα ψηφιακά χαρτογραφικά εργαλεία και εναέρια μέσα (drones) και ανάλυση της στρεμματικής απόδοσης, στοιχεία τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο
- Διασυνοριακές εμπορικές εκθέσεις προώθησης οίνων.
Στόχος όλων των παραπάνω είναι η προώθηση της τοπικής ορεινής και ημι-ορεινής οικονομίας της διασυνοριακής περιοχής παρέμβασης.