Τη δημιουργία νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων καθώς και τους οικισμούς του δυτικού τμήματος του λεκανοπεδίου έθεσε μεταξύ άλλων στον τραπέζι της συζήτησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (23/10/2017) στο Κέντρο Διοίκησης της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ στην Τ.Κ. Ροδοτοπίου.
Ένα έργο υποδομής για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Υπουργός ζητώντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο να αναλάβει την εξασφάλιση κονδυλίων για τη χρηματοδότησή του. «Παρά την κρίση ανοίγονται διαρκώς νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκείνο που μας λείπει είναι ώριμες μελέτες για να τις εντάξουμε και να χρηματοδοτηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.
«Εμείς καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ήταν η απάντηση του Δημάρχου και εξήγησε τους λόγους που επιβάλουν τη δεδομένη χρονική στιγμή να «ανοίξει» ένα τέτοιο θέμα συζήτησης για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ακόμη βιολογικού καθαρισμού καθώς ο υπάρχον και με δεδομένο ότι δεν έχει προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του, καλύπτει οριακά τις ανάγκες επεξεργασίας μόνο των αστικών λυμάτων του δήμου Ιωαννιτών. «Είναι ένα έργο που θα προστατέψει το περιβάλλον και ειδικά τον ποταμό Καλαμά και την τάφρο Λαψίστας, είπε ο κ. Πλιάκος και πρόσθεσε, «θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει ειδικό βάρος στη ΒΙ.ΠΕ. καθώς θα αποτελέσει κίνητρο για τους επιχειρηματίες που επενδύουν με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους».
Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων Θεολόγου Λαμπριανίδη και της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ Ευγενίας Φωτονιάτα, παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά, ο Δήμαρχος Ζίτσας έθεσε επίσης ζητήματα που με την δρομολόγηση και υλοποίησή τους δίνουν προστιθέμενη αξία στη ΒΙ.ΠΕ. και διευκολύνουν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Ειδικότερα ζήτησε:
- Να τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο οπτικών ινών ώστε να καλύπτονται τηλεπικοινωνιακά οι επιχειρήσεις με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες στο συγκεκριμένο τομέα,
- Να δοθεί λύση σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου να ξεμπλοκάρει το κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και να μπορούν οι επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομες μειώνοντας έτσι το κόστος των λειτουργικών τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες αλλά και για τα προϊόντα που διαθέτουν και τέλος
- να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τμήματος του οδικού άξονα της Ιόνιας οδού έως την Κακαβιά που περιλαμβάνει κόμβο στην είσοδο της ΒΙ.ΠΕ. διευκολύνοντας έτσι τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.
«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των ΒΙ.ΠΕ. καθιστώντας τες «αναπτυξιακά εργαλεία» χωρίς όμως οριζόντιες λύσεις αλλά με πλάνο δράσεων για την κάθε μία χωριστά» υπογράμμισαν τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός όσο και οι Γραμματείς του Υπουργείου που πήραν στη συνέχεια το λόγο τονίζοντας πως τα ζητήματα που έθεσε ο Δήμαρχος είναι κυρίαρχα καθώς οι ΒΙ.ΠΕ. δεν μπορούν να λειτουργούν αποκομμένες από συγκοινωνιακά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης για τις εργασίες του 5ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ήπειρο, παρευρέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις Διευθυντικά στελέχη της ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ., ο Πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων, εκπρόσωποι και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ΒΙ.ΠΕ.