Μια μοναδική έκθεση χαρτών του Μιχαήλ Χρυσοχόου καταγόμενου από τη Ζίτσα, φιλοξενεί η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εορτασμού της 105ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Τη ζωή και το έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου, ο οποίος γεννήθηκε το 1834 στη Ζίτσα, παρουσίασε στην τελετή των εγκαινίων ο Απόστολος Κατσίκης, ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας-Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Υπήρξε ανιδιοτελής και φλογερός πατριώτης, πρωτοπόρος της εθνικής χαρτογραφίας», ανέφερε ο κ. Κατσίκης και ανέλυσε τη συμβολή της τεκμηριωμένης γεωγραφικής του εργασίας και των χαρτών του στην υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878), για τις οριοθετικές αποφάσεις της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας, καθώς και στην οριστική λύση του ζητήματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας στο Συνέδριο του 1881.
Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τη Δ/νση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης «που φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων τιμά το Δήμο Ζίτσας, καθώς με τη διοργάνωση της έκθεσης αναδεικνύει το σπουδαίο έργο ενός ακόμη καταξιωμένου τέκνου της περιοχής».
Στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Μιχαήλ Χρυσοχόου γεννημένος στη Ζίτσα το 1834 με το τεκμηριωμένο γεωγραφικό του έργο αναδείχθηκε σε εθνικό χαρτογράφο καθώς οι χάρτες του χρησιμοποιήθηκαν το1881, για την οριστική λύση του ζητήματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και στη συνέχεια αποτέλεσαν μια σημαντική χαρτογραφική υποδομή του νέου Ελληνικού Κράτους.
Με το σπουδαίο διαχρονικά έργο του κατατάσσεται και εκείνος στο μακρύ κατάλογο των ξεχωριστών ανθρώπων που κατάγονται από το Δήμο μας , που με τη δράση τους και την προσφορά τους αναδείχθηκαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ευποιίας και αποτελούν κατά κοινή ομολογία, ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους τους Έλληνες. Αναφέρομαι φυσικά στους Εθνικούς μας Ευεργέτες και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάδειξη των γραμμάτων και των τεχνών. Ο τόπος μας - τα Γραμμενοχώρια, η Ζίτσα, η Κληματιά, το Δεσποτικό- γέννησε σημαντικούς Ευεργέτες και Δασκάλους του γένους που με το έργο τους μας κάνουν υπερήφανους.
Ο Θουκιδίδης αποχαιρετώντας τους νεκρούς του πολέμου έλεγε ότι, σε ανθρώπους που στάθηκαν στη ζωή τους γενναίοι με έργα, με έργα πρέπει να εκφράζονται και οι τιμές που τους αρμόζουν. Με «οδηγό» λοιπόν τη ρήση του Θουκιδίδη ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζίτσας εντάξαμε και σύντομα ξεκινά η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που αφορά στη δημιουργία του Μουσείου Εθνικών Ευεργετών στην Τ.Κ. Γραμμένου και συγκεκριμένα, στο ιστορικό κτίριο της Καπλάνειου Σχολής.
Το οφείλουμε άλλωστε, όχι μόνο στη μνήμη τους αλλά και στις επερχόμενες γενιές που αναζητούν πρότυπα και σημεία αναφοράς».
Στην Έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια, με κεντρικό έκθεμα τη συλλογή χαρτών «Πίναξ τῆς Μεσημβρινῆς Ήπείρου καί τῆς Θεσσαλίας / Ἐκπονηθείς ὑπό Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου, Ζιτσαίου. Ἐν Αθήναις : Ἐκ τοῦ λιθογραφείου Γ. Κόλμαν, 1881». «Προέρχονται από τις ειδικές συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, στην οποία, επί 200 περίπου χρόνια λειτουργίας της, συλλέγονται τεκμήρια μεγάλης σπουδαιότητας, περιεχομένου, αισθητικής και κυρίως ιστορικής αξίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η προϊστάμενη της βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου.