Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ο ενεργειακός σχεδιασμός, αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Ζίτσας στον πρωτογενή τομέα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πρασίνων με το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.
Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των Οικολόγων Πρασίνων Γεώργιο Δημαρά, τη Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βούλα Τσέτση και τα μέλη της Τοπικής Κίνησης των Πρασίνων στα Ιωάννινα Καλλιόπη Στάρα και Ρήγα Τσιακίρη επισκέφθηκαν στο γραφείο του το Δήμαρχο Ζίτσας το μεσημέρι τη Παρασκευής (27/04/2018) και αντάλλαξαν απόψεις για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων ενώ ο Δήμαρχος από την πλευρά του, τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό συμβούλιο για το στάδιο των ερευνών που γίνονται στην περιοχή.
« Ως Δημοτική Αρχή λέμε ένα μεγάλο “Ναι” στις έρευνες και ένα μεγάλο “Όχι” στις εξορύξεις με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» ξεκαθάρισε ο κ. Πλιάκος.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το βουλευτή και τη Γενική Γραμματέα για τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος για να στηρίξει την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας και «σκοντάφτουν» στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τόσο τη διαδικασία για τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης αμπέλου όσο και στους Δασικούς χάρτες.
Ταυτόχρονα ανέπτυξε τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος στο πλαίσιο του Ενεργειακού Σχεδιασμού με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ζητώντας τη στήριξη της κας Τσέτση προκειμένου να εξευρεθούν πιστώσεις για την ολοκλήρωση των έργων.
Ειδικότερα, στο Δήμο Ζίτσας δημοπρατούνται, με ίδιους πόρους από έσοδα που προέρχονται από Α.Π.Ε., δύο (2) Φωτοβολταϊκά Συστήματα εγκατεστημένης ισχύος 28KWp το καθένα στις κεραμοσκεπές του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας αντίστοιχα, για μείωση του λειτουργικού κόστους και μείωση των εκπομπών CO2, κάνοντας εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering). Να σημειωθεί πως με τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό δίνεται η δυνατότητα η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα να συμψηφίζεται και με άλλες παροχές ηλεκτροδότησης (καταναλώσεις) πέραν της ηλεκτρικής παροχής στην οποία είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα. Έτσι ο Δήμος Ζίτσας θα εξοικονομεί ενέργεια αλλά και χρήματα που δαπανά και για άλλες καταναλώσεις (αντλιοστάσια, δημοτικούς φωτισμούς κ.λ.π.).
Ωστόσο, όταν θα εξευρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις έχει ήδη μελετήσει την δυνατότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και σε άλλα δημοτικά κτίρια (σχολεία, κτίρια υπηρεσιών, και λοιπές εγκαταστάσεις) και «εδώ κρίνεται απαραίτητη , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, η συμβολή και βοήθεια τόσο της Γενικής Γραμματέα μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όσο και του Βουλευτή».
Από την πλευρά τους η κα Τσέτση και ο κ. Δημαράς άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα που τους ανέπτυξε ο κ. Πλιάκος και δεσμεύτηκαν να τα στηρίξουν και να τα προωθήσουν ο καθένας στον τομέα του. Παράλληλα ο κ. Τσιακίρης στάθηκε στους Δασικούς Χάρτες και το φλέγον ζήτημα των δασωμένων αγρών που έχει επιπτώσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας και με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη του Aναπληρωτή Yπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη δεσμεύτηκε να συνδράμει ώστε σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να εξευρεθεί άμεσα λύση με συγκεκριμένη τροπολογία και νομοθετική ρύθμιση.