Βραβείο στην ειδική κατηγορία «Διαχείριση Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς» απέσπασε ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο της απονομής των “Greek Green Awards 2019” με θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές Οργανισμών και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία».
Το βραβείο απονεμήθηκε στη διάρκεια της έκθεσης “Verde Tec” που πραγματοποιήθηκε στο MEC Παιανίας, σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, Βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή τη διάκριση του Δήμου υπογραμμίζει: «είναι η επιβράβευση της αγωνιώδους προσπάθειας που καταβάλουμε για να καταστήσουμε το Δήμο πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε δράσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Ταυτόχρονα, προωθούμε έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά καθώς θεωρούμε πως αποτελούν προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους της».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ζίτσας και απέσπασε το βραβείο στα φετινά “Greek Green Awards 2019” για τη Διαχείριση του Περιβάλλοντος περιελάμβανε το «Πράσινο Σημείο» ενώ, για την Πολιτιστική Κληρονομιά το έργο “Cultural Lands”.
O Δήμος Ζίτσας, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα είναι σε αρχικό στάδιο, αξιολογεί νέες δομές και τεχνολογίες, έτσι προχωρά στη δημιουργία του «Πράσινου Σημείου» που είναι ένας χώρος οργανωμένος, όπου ο δημότης θα φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, πράσινα ογκώδη, Α.Η.Η.Ε., μικρά επικίνδυνα απόβλητα (μπαταρίες, χρώματα κ.λ.π.). Το «Πράσινο Σημείο» λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή.
Παράλληλα, ο Δήμος Ζίτσας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης, ανάδειξης και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προχωρά μέσω του διασυνοριακού προγράμματος “INTERREG IPA II ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020” το έργο“Cultural Lands” («Πολιτιστικά Ακίνητα») το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έργα υποδομής (65% του Προϋπολογισμού) που αφορούν στην διαμόρφωση του ιστορικού κτιρίου της Καπλάνειου Σχολής, στην Τ.Κ. Γραμμένου, σε Μουσείο Ευεργετών.