Ο Δήμος Ζίτσας, πρωτοπορώντας για ακόμη μία φορά και στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την παροχή αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης επενδύει σε ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις και προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή της υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS).
Πρόκειται για ένα σύγχρονο γεω-πληροφοριακό σύστημα που αποθηκεύει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε διαδραστικούς χάρτες γεω-χωρικά δεδομένα υψηλής αξίας. Οι πολίτες μπορούν πλέον να βλέπουν και να παίρνουν πληροφορίες που χρειάζονται, ακόμη και να υποβάλουν αιτήσεις για πολεοδομικές βεβαιώσεις από τον υπολογιστή τους αρκεί να συνδεθούν στην ηλεκτρονική Δ/νση: http://gis.zitsa.gov.gr/.
Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (28/03/2019) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα από τον τεχνικό υπεύθυνο της Εταιρείας Θεόδωρο Βάκκα, εντυπωσιάζοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους παριστάμενους προέδρους – εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων για τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρει η εφαρμογή του GIS .
«Σημαντικό εργαλείο δουλειάς που αποτελεί ένα βήμα στο μέλλον» χαρακτήρισε το GIS στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε «ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία, επενδύουμε σε καινοτόμες εφαρμογές που από τη μια βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουμε καθιστώντας το Δήμο μια σύγχρονη «έξυπνη» πόλη διαθέτοντας δωρεάν εφαρμογές και ανοιχτά δεδομένα στους κατοίκους, τους επαγγελματίες, αλλά και τους επισκέπτες». Κλείνοντας, ευχαρίστησε και έδωσε συγχαρητήρια τόσο στα στελέχη της εταιρείας όσο και στους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου γιατί η μέχρι τώρα συνεργασία έχει ουσιαστικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα και προανήγγειλε τη διεύρυνση της εφαρμογής με καινούργια δεδομένα και για άλλες υπηρεσίες όπως αυτή της ύδρευσης.
Στους λόγους που οδήγησαν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να αναζητήσει τη δημιουργία ενός συστήματος που θα καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών και φορέων που καλείται να εξυπηρετήσει αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χαρά Γούνη.
«Με τη δημιουργία των Καλλικρατικών Δήμων κληθήκαμε να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο όγκο δεδομένων και πληροφορίας προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μοντέλο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαμε να αντλήσουμε εύκολα και γρήγορα πληροφορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, ο Δήμαρχος μας άκουσε και στάθηκε δεκτικός στο να χρηματοδοτήσει ο Δήμος τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα ενσωματώσει όλη τη διαθέσιμη χωρική πληροφορία δημιουργώντας την εφαρμογή του συστήματος GIS που παρουσιάζουμε απόψε».
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ GIS
Ακολούθως, ο τεχνικός υπεύθυνος της εταιρείας Θεόδωρος Βάκκας παρουσίασε αναλυτικά και ανά θεματική κατηγορία τις πληροφορίες που μπορούν να αντλήσουν από την εφαρμογή του GIS οι ενδιαφερόμενοι. Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση αναφορικά με την πολεοδομική οργάνωση, τις υποδομές και το περιβάλλον. Η εφαρμογή περιλαμβάνει πάνω από 300 τεκμήρια τα οποία στην παρούσα φάση καλύπτουν 10 Θεματικές Κατηγορίες.
Αναλυτικότερα, τα δεδομένα αφορούν σε:
- Πολεοδομικά θέματα
- Διανομές
- Οριοθετήσεις Οικισμών
- Σχέδιο Πόλης – Πολεοδομικές Γραμμές
- Χρήσεις Γης (ΣΧΟΟΑΠ)
- Οδικό Δίκτυο (Ελεούσα)
- Αρίθμηση
- Ονοματοδοσία
- Υποδομές
- Ύδρευση
- Οδοφωτισμός
- Περιβάλλον
- Υπόβαθρα
- Διοικητική Διαίρεση
Η Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου λειτουργεί ως η διεπαφή των χρηστών με την υποδομή. Πλέον των βασικών λειτουργιών μιας σύγχρονης διαδικτυακής χαρτογραφικής εφαρμογής, οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους πλήθος λειτουργιών που διευκολύνουν την άντληση διαθέσιμων στοιχείων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ζίτσας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι η σύνδεση και τεκμηρίωση των πολεοδομικών δεδομένων με το σχετικό πρωτότυπο υλικό (π.χ. διαγράμματα, πίνακες). Επιπρόσθετα, το σύστημα έχει εμπλουτισθεί με 2 νέες εφαρμογές εξυπηρέτησης του Δημότη:
- Αίτηση Έκδοσης βεβαίωσης εντός/εκτός ορίων οικισμού
- Αναγγελία βλάβης ηλεκτροφωτισμού
Η εφαρμογή τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία και είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση: http://gis.zitsa.gov.gr/
Να σημειωθεί πως οι δυνατότητες θεματικής και λειτουργικής κλιμάκωσης της εφαρμογής είναι δυνητικά απεριόριστες Τα στοιχεία που θα συλλέγονται με το συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας (εργασίες πεδίου, μελέτες κ.λπ.) θα ενημερώνουν το σύστημα, με στόχο τη διεύρυνση του περιεχομένου και ανάπτυξη ενός, κεντρικού σημείου πληροφόρησης.
«Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι πολλαπλά, κατέληξε ο κ. Βάκκας, ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές, όπως ο Δήμος Ζίτσας. Κύριοι στόχοι της λειτουργίας της Υποδομής αποτελούν η ελεύθερη πρόσβαση σε ανοικτά γεωαναφερμένα δεδομένα, η άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού, η απλοποίηση διαδικασιών και η βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες».