Μικρή αποδείχθηκε τελικά η αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου στην Τ.Κ. Ροδοτοπίου, το βράδυ της Τρίτης (30/04/2019) όπου ο Δήμος Ζίτσας οργάνωσε την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέφανου Κωλέττα, «Ροδοτόπι. Ιστορικά-Λαογραφικά-Σύμμεικτα. (Με αναφορές και στο Γαρδίκι)».
Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και τους διαδρόμους και απόλαυσε ένα δίωρο περιήγησης στο χώρο και το χρόνο της ιστορίας και των λαογραφικών παραδόσεων του Ροδοτοπίου και της γύρω περιοχής, όπως τις παρουσιάζει στις 800 και πλέον σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο τέως Υφυπουργός, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής, Βαγγέλης Αργύρης που είχε και το ρόλο του συντονιστή. Στον πρόλογό του έκανε ειδική μνεία στην πρωτοβουλία του Στέφανου Κωλέττα για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου για τη χρηματοδότηση της έκδοσης. «Ο Στέφανος Κωλέττας έγραψε για μας από ανιδιοτέλεια, για το καλό όλων μας σε μια εποχή ανθρωποκεντρική. Άξια επαίνου όμως και η πρωτοβουλία του Δήμου και του Δημάρχου να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου σε μια εποχή που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ευχαρίστησε το συγγραφέα για τη συνεργασία, πολύ δε περισσότερο τον ευχαρίστησε για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους και έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση δύο αξιόλογων πονημάτων, τον περασμένο Δεκέμβριο του βιβλίου για την Άνω και Κάτω Λαψίστα και τώρα η έκδοση για το Ροδοτόπι και το Γαρδίκι. «Ευχαριστώ πολύ το Στέφανο Κωλέττα που με τιμά με τη φιλία και τη συνεργασία του. Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε εδώ για να προβάλουμε και να αναδείξουμε τον ευλογημένο μας τόπο» είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και την έναρξη άμεσα, του έργου που αφορά στην καταγραφή και συντήρηση του τέμπλου και των τοιχογραφιών του καθολικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Ροδοτοπίου. Ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, και οι φιλόλογοι, Λουκρητία Σταρίδα και Ιφιγένεια Μανούση.
Ο κ. Καψάλης στην τοποθέτησή του ανέδειξε πτυχές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του συγγραφέα και παρουσίασε το πολυποίκιλο συγγραφικό του έργο. Ταυτόχρονα, απέδωσε τα εύσημα και στη σύζυγο του συγγραφέα, Σταματία, για τη δική της συμβολή. Απευθυνόμενος δε προς το ακροατήριο τόνισε « είσαστε τυχεροί και διαχρονικά ευγνώμονες γιατί ανέδειξε με όλες του τις δυνάμεις το χωριό σας και εσάς τον καθένα προσωπικά. Είναι ένα βιβλίο που ακουμπάει τις στέρεες ρίζες του ελληνισμού και του πολιτισμού».
Στη συνέχεια η κα Σταρίδα παρουσίασε τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του ο Στέφανος Κωλέττας και αναφερόμενη στη συγγραφική του δουλειά επισήμανε: «με διεισδυτικό πνεύμα και την εμβρίθεια ενός επιστήμονα, ο συγγραφέας κατάφερε να καταγράψει και να αναδείξει άγνωστες πτυχές του τόπου μας. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό».
Η κα Μανούση με τη σειρά της παρουσίασε το β΄ μέρος του βιβλίου όπου παρατίθενται τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής. «Δεν είναι μια τυπική βιβλιοπαρουσίαση, είπε, οι περισσότεροι από εμάς απόψε εδώ, αισθανόμαστε και μιλάμε γι’ αυτά που ζήσαμε παιδιά». ΄Εκλεισε δε, την παρουσίαση διαβάζοντας, με χαρακτηριστική ντοπιολαλιά, απόσπασμα από το βιβλίο αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους συμμετέχοντες σε αυτή. Παράλληλα, ο κ. Κωλέττας εστίασε στο γεγονός, ότι η έκδοση του εν λόγω βιβλίου ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής και ενός οφειλόμενου χρέους για τον τόπο. Θέλησα να περισώσω από την αλλοτρίωση τη ζωντανή μας παράδοση και την ιστορία του τόπου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζίτσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδοτοπίου, Πανεπιστημιακοί, Δικαστικοί, Εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και δεκάδες κόσμου.