Από τον ερχόμενο Οκτώβριο ξεκινά η συλλογή των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που έχουν συγκεντρώσει οι αγρότες – παραγωγοί σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Φραντσέσκα Υδραίου που επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το Δήμο Ζίτσας και συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων ( Δήμοι, αμπελοκαλλιεργητές, καταστήματα, οινοποιεία).
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, αποφασίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ενεργοποιηθεί εκ νέου όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός αγροτών - παραγωγών στην ορθή Διαχείριση των Κενών Πλαστικών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων.
«Το 2019 συνεχίζουμε την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης που ξεκινήσαμε από το 2013 σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους Δήμους ανά την Ελλάδα, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), τα τοπικά γεωπονικά καταστήματα και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ», ανέφερε η κ. Υδραίου. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως μετά τη σχετική καθυστέρηση που οφείλονταν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες η συγκέντρωση των συσκευασιών θα ξεκινήσει σίγουρα τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Αργήσαμε αλλά τον Οκτώβριο θα συλλέξουμε όλες τις φιάλες που συγκέντρωσαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγρότες - παραγωγοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως θα πρέπει όλοι πλέον να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες γιατί από το 2020 όσοι αγρότες δεν θα διαθέτουν τις σχετικές βεβαιώσεις που θα χορηγεί ο ΕΣΥΦ σε εκείνους που ανακυκλώνουν συσκευασίες φυτοφαρμάκων, δεν θα μπορούν να αγοράσουν φυτοφάρμακα και παράλληλα καθώς θα υπάρχει διασύνδεση με το σύστημα του ΟΣΔΕ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περικόπτονται οι χρηματοδοτήσεις.
«Όλοι μαζί, μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων και κυρώσεων, άλλωστε ο χρόνος είναι ικανοποιητικός για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα» ανέφερε από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και επανέλαβε πως ο Δήμος θα συνδράμει τα μέγιστα τόσο για την ενημέρωση των αγροτών-παραγωγών, όσο και στη συνέχεια στη συλλογή των κενών συσκευασιών.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος του ΕΣΥΦ στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Ζίτσας από το 2017, παρευρέθηκαν η Γεωπόνος - Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Φραντσέσκα Υδραίου, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Υπαίθρου & Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Ιωαννιτών Βάσω Μέγα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αγροεφοδίων Νομού Ιωαννίνων Μιχάλης Δεβέκος, ο γεωπόνος της «ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε.» Άγγελος Σιάπκας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζίτσας Περικλής Νούλης και το μέλος του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών Ζίτσας Θωμάς Παντούλας.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Οι αγρότες παραγωγοί εφοδιάζονται δωρεάν από τα καταστήματα αγροεφοδίων ειδικές σακούλες (διαφανείς και μεγάλου όγκου). Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για την ορθή διαδικασία τριπλού ξεπλύματος των φιαλών σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΣΥΦ είναι τα ακόλουθα:
- Ο κάθε αγρότης ξεπλένει 3 φορές τις κενές φιάλες και τις τοποθετεί καθαρές και στεγνές εντός του σάκου. Τα πώματα συλλέγονται σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα. Ο σάκος αποθηκεύεται προσωρινά στην αποθήκη του μέχρι να γεμίσει.
- Στα σημεία συλλογής διενεργείται μακροσκοπικός έλεγχος της καθαρότητας από υπεύθυνους ελεγκτές (εκπρόσωποι από καταστήματα αγροεφοδίων ή/και από Σύλλογο Γεωπόνων, καταρτισμένο προσωπικό) και καταγραφή των στοιχείων των αγροτών που συμμετέχουν.
- Μεταφορά των ελεγμένων σάκων στο κοντινότερο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με απορριμματοφόρο ή φορτηγό του Δήμου.