Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Καθολικό «όχι» του Δήμου Ζίτσας στην εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου

Καθολικό «όχι» του Δήμου Ζίτσας στην εγκατάσταση μονάδων καύσης  βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου

Ξεκάθαρος και αποφασιστικός κατά της εγκατάστασης μονάδων βιορευστών στην κοινότητα Λύγγου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας. «Θα σταθούμε απέναντι, μέχρι τέλους, στην εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των μονάδων καθώς και στους κάθε λογής επίδοξους «επενδυτές» που έρχονται να σώσουν εμάς χωρίς εμάς» διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας για ακόμη μία φορά «έχουμε και την ικανότητα και το πολιτικό σθένος να διαχειριστούμε τα δικά μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε ο Δήμος Ζίτσας να μετατραπεί σε Δυτική Αττική».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας κατά την πολύωρη συνεδρίασή του εξέφρασε την καθολική του αντίδραση στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων καύσης βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου της Δ.Ε. Πασσαρώνος. Συγκεκριμένα, το Σώμα γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί του περιεχομένου των φακέλων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία  δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου και ταυτόχρονα εξέφρασε την αντίθεσή του στο επιχειρηματικό πλάνο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα για την δημιουργία και άλλων μονάδων καύσης βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή των Γραμμενοχωρίων

«Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων και στεκόμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και έστειλε σαφές μήνυμα πως η Δημοτική Αρχή παραμένει αταλάντευτη στην θέση της πως τέτοιες επενδύσεις δεν έχουν θέση στο Δήμο Ζίτσας. «Δεν αντιδρούμε συλλήβδην στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ» είπε υπογραμμίζοντας πως «οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν έχουν κανένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος για τον τόπο και τους κατοίκους, αντιθέτως υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον». Απευθυνόμενος δε, προς τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση τόνισε: «Αυτός ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτοί που σκέφτηκαν να έρθουν εδώ διάλεξαν λάθος τρόπο και λάθος τόπο. Πρέπει να περάσουμε όλοι το μήνυμα προς τους επίδοξους «επενδυτές», μην έρχεστε, δεν θα είμαστε ανοιχτοί και αρεστοί σε κανένα». Ακολούθως ο Δήμαρχος ανέπτυξε ερωτηματικά και ζητήματα που προκύπτουν καθώς οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αποσαφηνίζουν καίρια θέματα όπως αυτά που αφορούν στη διασπορά των ατμοσφαιρικών ρύπων, τι είδους πρώτες ύλες θα χρησιμοποιούν, από που θα τις προμηθεύονται, που θα οδηγούν τα πλεονάζοντα υλικά καθώς και τα κατάλοιπα των προϊόντων που επεξεργάζονται. «Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την αντίθεσή μας στις συγκεκριμένες επενδύσεις» είπε ο Δήμαρχος και επεσήμανε «Δε μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο όταν εμείς επί πέντε χρόνια τώρα προσπαθούμε να αναδείξουμε την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των Γραμμενοχωρίων υλοποιώντας έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Κλείνοντας άσκησε δριμεία κριτική στη μείζονα αντιπολίτευση για την αντιπολιτευτική της τακτική. «Δε μπορούμε να ανεχθούμε τα κροκοδείλια δάκρυα και τις σαφείς αιχμές της πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτε για τον χωρικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης. Γνωρίζουν πολύ καλά πως όλα αυτά τα χρόνια το κεντρικό κράτος δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση τέτοιων θεμάτων. Τώρα που το Υπουργείο προκήρυξε την πρόσκληση είμαστε πανέτοιμοι και υποβάλαμε αιτήματα για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και για τις πέντε Δημοτικές Ενότητες. Επομένως τα σχόλια και οι παραινέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι περιττά» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τη σημασία και τη σπουδαιότητα του θέματος τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός και ανιδιοτελής για να επιτευχθεί ο στόχος.   

«Υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση για το Δήμο Ζίτσας καθώς βιώνει έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση στο λεκανοπέδιο και τον κάμπο. Τώρα στο στόχαστρο μπαίνει και η περιοχή των Γραμμενοχωρίων που μέχρι σήμερα διατηρούσε χαρακτηριστικά ήπιας ως επί το πλείστον μορφής δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα» τόνισε ο Βασίλης Γαρδίκος επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» επιρρίπτοντας ευθύνες  και στη Δημοτική Αρχή, «η κατάσταση αυτή έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε αυτής της μορφής ανάπτυξη στο Δήμο μας συνολικά» υπογράμμισε ο κ. Γαρδίκος.

«Μου προκαλεί εντύπωση γιατί η εταιρεία επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή την παρθένα περιοχή των Γραμμενοχωρίων να εγκαταστήσει διάσπαρτες μονάδες βιορευστών» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης  «Αλλαγή τώρα- Δήμος Ζίτσας για όλους»  Γιώργος Ζιάκκας υποστηρίζοντας πως « τίποτε δεν είναι τυχαίο και πως όλοι ενωμένοι θα πρέπει να αντισταθούμε στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που θα επιφέρει η άναρχη χωροθέτηση τέτοιων μονάδων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Δεν είμαστε αντίθετοι ως κόμμα και ως παράταξη με την εγκατάσταση ΑΠΕ» τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Λωρίδας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και εξήγησε «η διαφωνία εκφράζεται ως προς το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε σήμερα που προτάσσει το συμφέρον των ιδιωτών και των επιχειρηματιών σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Την ικανοποίησή τους καθώς  ο Δήμος τάσσεται στο πλευρό τους στον αγώνα που ξεκίνησαν ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων βιορευστών στην κοινότητα Λύγγου εξέφρασαν παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Κίτσιου και η δικηγόρος Καίτη Φωττίκα. « Χαιρόμαστε που έχουμε στο πλάι μας σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων που καταδικάζουν τον τόπο μας και όλους εμάς που ζούμε εκεί» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης  πολλοί ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που πήραν το λόγο εκφράζοντας με τοποθετήσεις τους την αντίθεσή τους και απεύθυναν  ερωτήσεις στον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ» Αλέξανδρο Λάμπρου ο οποίος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις και να παρουσιάσει την άποψη των επενδυτών. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας με ομόφωνη απόφασή του η οποία θα αποσταλεί στα αρμόδια συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. των έργων:

  1. «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00KWe, με καύση βιορευστών στη θέση «ΠΟΛΤΣΕΣ-ΜΑΝΤΡΑ ΚΛΑΡΙ» αγροτεμάχιο 1316 διανομής 1935, Τ.Κ. Λύγγου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», και
  2. «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00KWe, με καύση βιορευστών στη θέση «ΠΟΛΤΣΕΣ-ΜΑΝΤΡΑ ΚΛΑΡΙ» αγροτεμάχια 1299 και 1304 διανομής 1935, Τ.Κ. Λύγγου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας των έργων την εταιρεία «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ».

Τέλος εκφράζεται η πεποίθηση ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με τις αποφάσεις τους θα δικαιώσουν τον αγώνα των κατοίκων καθώς και το όραμα και τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας.

Αναρτήθηκε στις 22 Σεπτέμβριος 2020

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα