Δήμος Ζίτσας

Τελευταιες ανακοινωσεις του δημου μας

Ενημερωθείτε

Στο τμήμα αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Αποφάσεις

Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας.

Προσκλήσεις

Οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του Δήμου Ζίτσας.

Ανακοινώσεις

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Ζίτσας.

Έργα

Τα πιο πρόσφατα έργα του Δήμου Ζίτσας.

Έγκριση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών χώρων άθλησης - γυμναστηρίων

Αρ. Απόφασης
32/2012

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την λήψη Κανονιστικής Απόφασης για τη λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών χώρων άθλησης – γυμναστηρίων του Δήμου Ζίτσας, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 45/2011 εισηγητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

1. Τα δημοτικά γυμναστήρια λειτουργούν από 08:00-22:00 καθημερινές και 08:00-21:00 Σάββατο και Κυριακή. Οι όροι λειτουργίας τους όμως πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τα σχολικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, προγράμματα ΓΓΑ και Δήμων, τις προπονήσεις αθλητικών ερασιτεχνικών Συλλόγων.

2. Κάθε αθλητικός φορέας (σωματείο), ιδιωτικός φορέας και άτομο που επιθυμεί να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων απευθύνεται εγγράφως στη διαχειριστική επιτροπή λειτουργίας δημοτικών γυμναστηρίων, η οποία απαντά και σε κάθε αίτημα.

3. Η διαχειριστική επιτροπή εγκρίνει - κατανέμει τις ώρες χρήσης κατά ημέρα κι εβδομάδα για κάθε άθλημα. Το πρόγραμμα τροποποιείται μόνο με νεώτερη απόφαση.

4. Η Επιτροπή φροντίζει ώστε να υπάρχουν ώρες για άτομα με ειδικές ανάγκες, για μεμονωμένα άτομα, άτομα που δεν είναι αθλητές και δεν ανήκουν σε οργανωμένο σύλλογο.

5. Κάθε ομάδα πρέπει να συνοδεύεται από τον υπεύθυνο προπονητή.

6. Η εμφάνιση των αθλητών να έχει όλα τα κατάλληλα μέσα για την προπόνηση π.χ. φόρμες, κατάλληλα υποδήματα, μπάλες.

7. Στην αρχή περιόδων προπονήσεων θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Αθλητικού Σωματείου, υπογεγραμμένη από Δ.Σ. και γιατρό. Η ευθύνη για τυχόν συμβάντα στην προπόνηση των αθλητών βαρύνει αποκλειστικά το Σωματείο.

8. Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύουν τους αθλητές τους και να παραμείνουν μέχρι αποχωρήσεως, καθώς επίσης θα είναι υπεύθυνοι και για τυχόν ατυχήματα. Ουδείς αθλητής θα κάνει χρήση των χώρων και ιδιαίτερα των αθλητικών οργάνων χωρίς την επίβλεψη του αρμόδιου προπονητή.

9. Κάθε προπονητής υπεύθυνου Συλλόγου, αθλητές και μεμονωμένο άτομο, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον κανονισμό λειτουργίας. Η συμπεριφορά να είναι κόσμια.

10. Σε κάθε περίπτωση χρήσης χώρων των δημοτικών γυμναστηρίων και χρήσης οργάνων, ο κάθε αθλητής πρέπει να φροντίζει να μην προκαλεί φθορές στα όργανα, στα αποδυτήρια και γενικά σε όλες τις εγκαταστάσεις.

11. Οι εσκεμμένες φθορές τιμωρούνται οπωσδήποτε.

12. Η τιμωρία μπορεί να είναι η προσωρινή ή οριστική αποβολή του αθλητή, προπονητή ή αθλητικού παράγοντα από τις εγκαταστάσεις των γυμναστηρίων. Ανάλογα με τις περιστάσεις η ίδια ή άλλη τιμωρία επιβάλλεται και στο σύλλογο. Η τιμωρία μπορεί να είναι και χρηματική ανάλογα με το ύψος της φθοράς.

13. Αρμόδια για την επιβολή τιμωρίας ή προστίμου είναι η Διαχειριστική Επιτροπή.

14. Σε κάθε περίπτωση φθορών, εσκεμμένων ή μη, ο Σύλλογος στον οποίο ανήκει ο αθλητής, προπονητής ή αθλητικός παράγοντας που τις προκάλεσε υποχρεούται σε άμεση αποκατάσταση με δικές του δαπάνες, εκτός αν η φθορά οφείλεται άμεσα στις συνήθεις και κατά προορισμό χρήσεις οργάνων, αποδυτηρίων και γενικά εγκαταστάσεων του Δημοτικού Γυμναστηρίου.

15. Κάθε Αθλητικό Σωματείο που έχει προπόνηση στο Δημοτικό Γυμναστήριο έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των αποδυτηρίων.

16. Σε όλα τα αθλητικά και λοιπά σωματεία απαγορεύεται η μόνιμη παραχώρηση χρήσης αποδυτηρίων, γραφείων, αποθηκών μέσα στις εγκαταστάσεις.

17. Όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται μόνιμοι χώροι, όταν ζητηθεί από την Διαχειριστική Επιτροπή πρέπει να ελευθερωθούν άμεσα.

18. Για να διεξαχθεί οποιοσδήποτε αγώνας τοπικού πρωταθλήματος, επίσημος, φιλικός, σχολικός, υπεύθυνος είναι ο αρμόδιος φορέας (σωματείο, σχολείο).

19. Για τους αγώνες υποχρέωση του Σωματείου είναι να έχει για τον αγώνα αρμόδιο γιατρό και επαρκώς εξοπλισμένο ιατρείο(φαρμακείο).

20. Όλοι οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τις προκηρύξεις και τον κανονισμό κάθε αθλήματος.

21. Τα σωματεία συνεργάζονται με τα αστυνομικά όργανα και κάθε άλλο φορέα λαμβάνοντας μέτρα για βία, φθορές.

22. Υποχρέωση του Σωματείου είναι η χάραξη των γραμμών του γηπέδου, τα σημαιάκια, δίχτυα, φορείο, νερό όταν πρόκειται για γηπεδούχο.

23. Η Διαχειριστική Επιτροπή: α) εγκρίνει το τακτικό προπονητικό ετήσιο πρόγραμμα αθλητικών συλλόγων, β) καταρτίζει κάθε βλάβη και ζημιά που προξενείτε από χρήστες των εγκαταστάσεων, γ) απαγορεύει σε όσους προκαλούν ζημιά στις εγκαταστάσεις ή δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα ή έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά τη χρήση εγκαταστάσεων.

24. Τα κυλικεία όπου υπάρχουν, λειτουργούν με ευθύνη των σωματείων. Απαγορεύεται η εκμίσθωση αυτών σε τρίτα άτομα πέραν του σωματείου.

25. Για γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα η χρήση τους από τα σωματεία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

26 Μετά τη σπορά και για ένα τρίμηνο δεν γίνεται χρήση του χλοοτάπητα. Η χρήση θα γίνει μετά από γνωμάτευση του αρμόδιου γεωπόνου του Δήμου.

27. Το δεύτερο τρίμηνο θα γίνεται χρήση για δυο ώρες το 15νθημερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο δυο ώρες κάθε βδομάδα και με τη συμπλήρωση ενός έτους 4 ώρες κάθε εβδομάδα.

28. Για κάθε ποδοσφαιρική περίοδο η χρήση του γηπέδου πρέπει να είναι η εξής: α) για την περίοδο προετοιμασίας τρία προπονητικά δίωρα ανά βδομάδα και ένας αγώνας, β) για την αγωνιστική περίοδο δυο προπονητικά δίωρα και ένας αγώνας ανά βδομάδα. Αυτή είναι η ανώτατη επιβάρυνση όπου μπορεί να δεχθεί ένας ώριμος χλοοτάπητας ανά βδομάδα υπό καλές καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, ξηρός καιρός).

29. Κάθε δραστηριότητα υπό συνθήκες βροχής, παγετού, χιονιού απαγορεύεται με εξαίρεση τον επίσημο αγώνα της ομάδας και όταν ο χλοοτάπητας δεν είναι σε καλή κατάσταση δύναται ο Δήμος δια της Διαχειριστικής Επιτροπής και τη γνωμάτευση του αρμόδιου γεωπόνου να απαγορεύει τη χρήση ενημερώνοντας έγκαιρα τους εμπλεκόμενους.

30. Το γήπεδο με χλοοτάπητα θα χρησιμοποιείται από το τοπικό σωματείο αποκλειστικά και αναλόγως της κατάστασης των υπολοίπων και εκτάκτως από άλλα σωματεία του Δήμου με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής.

31. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Δήμου η φιλοξενία εθνικών ομάδων, παλαίμαχων, άλλων η Διαχειριστική Επιτροπή αποφασίζει για αυτή.

32. Για προπονήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πλευρικές περιοχές του γηπέδου. Απαγορεύεται η χρήση των τερμάτων.

33. Τα κομμάτια του χλοοτάπητα που βγαίνουν κατά τη χρήση πρέπει να ξανατοποθετηθούν και να πατηθούν πριν ξεραθούν για να ξαναριζώσει η χλόη.

34. Μετά από κάθε αθλητική συνάντηση το γήπεδο πρέπει να καθαρίζεται από κάθε σκουπίδι (χαρτιά, μπουκάλια) όπως και τα αποδυτήρια να παραδίνονται καθαρά και ο περιβάλλον χώρος (κερκίδα) με ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου.

35. Κάθε προσπάθεια με σκοπό τη συντήρηση του χλοοτάπητα, των αποδυτηρίων, του περιβάλλοντος χώρου είναι θερμά αποδεκτή. Άλλες χρήσεις όπως πότισμα από το τοπικό σωματείο, επίβλεψη του χλοοτάπητα και ενημέρωση του αρμόδιου γεωπόνου του Δήμου είναι απαραίτητη.

36. Κάθε θέμα που αναφέρεται στη λειτουργία και δεν περιλαμβάνεται στον παρόντα κανονισμό, ρυθμίζεται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής αποτελούμενη από: α) τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, β) δύο μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, γ) Ένα μέλος της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή τον εκπρόσωπο αυτής και δ) ένα μέλος του τοπικού σωματείου.

Ως μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής για τη ρύθμιση θεμάτων μη αναφερόμενων στον κανονισμό ορίζει τους Δημοτικούς Συμβούλους και μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Μαρκούλα Αθανάσιο και κ. Κούργια Φώτιο.

Αναρτήθηκε στις 03 Φεβρουάριος 2012

Πληροφορίες

Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 17.293 κατοίκους.

Πολιτιστική Πύλη Δήμου Ζίτσας
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Υγείας Δήμου Ζίτσας
Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ζίτσας Υπουργείο Εσωτερικών ΣΥΖΕΥΞΙΣ Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καθαριότητα