Η εταιρεία STRATIS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, ως ανάδοχος του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Ανάπτυξης του έργου “AGRIFARM”» του Δήμου Ζίτσας στο πλαίσιο του έργου «Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives – AGRIFARM» (INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020), διοργανώνει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2021 Διήμερο Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο: «Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά: Ο θησαυρός της Ηπείρου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσω online πλατφόρμας.
Στόχος του συνεδρίου, όπως και του έργου AGRIFARM, είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για θέματα που αφορούν στη δημιουργία νέων συνεταιριστικών / συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, καθώς και στη συνεργασία με δίκτυα καταναλωτών, στην παροχή τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια – επεξεργασία – τυποποίηση και συσκευασία Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών και στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ιδεών και καινοτόμων σχεδίων προώθησης και marketing για την Αγορά των Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, η διάρκεια της οποίας θα είναι από τις 15:00 μέχρι τις 21:00, θα ξεκινήσει με τις εγγραφές των συμμετεχόντων στην διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει το συνέδριο και θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί τόσο από τους εκπροσώπους του Δήμου Ζίτσας, όσο και από τους εταίρους του έργου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των εξειδικευμένων ομιλητών πάνω στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά. Ο κύριος Γείτονας Απόστολος (STRATIS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ – Υπεύθυνος του υποκαταστήματος Ηπείρου) θα παρουσιάσει τις δράσεις που πρόκειται να γίνουν για λογαριασμό του Δήμου Ζίτσας.
Ο επόμενος ομιλητής κύριος Τζιμίκας Στέργιος (Ιατρός και Ιδιοκτήτης της εταιρείας ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ Ο.Ε.) θα έχει ως θέμα τα βιολειτουργικά προϊόντα από την χλωρίδα του τόπου μας. Θα ακολουθήσει η κυρία Γρηγοριάδου Αικατερίνη (Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής, Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα) η οποία θα μιλήσει για τη δημιουργία ενός cluster φυσικών προϊόντων και ο αμέσως επόμενος εισηγητής, ο κύριος Ράγκος Αθανάσιος (Γεωπόνος - Γεωργοοικονομολόγος MSc., Ph.D., Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) θα παρουσιάσει την ομιλία του με θέμα: "Επενδύοντας στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά".
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα κλείσει με τον κύριο Οικονόμου Ανδρέα (Αναπληρωτή Καθηγητή στο Παιδαγωγικό τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ – αντιπρόεδρο του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλληλέγγυας Κοινωνικής Οικονομίας) ο οποίος θα έχει ως θέμα εισήγησης: Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στον Αγροτικό τομέα. Καλές πρακτικές από την εφαρμογή τους.
Η επόμενη ημέρα του συνεδρίου Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου του 2021, της οποίας η διάρκεια θα είναι από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 θα ξεκινήσει με τις εγγραφές των συμμετεχόντων. Ο πρώτος εισηγητής της ημέρας, κύριος Καπανιάρης Αλέξανδρος (Μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, κλάδου Πληροφορικής) θα παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα: Επιστημονικές καταγραφές βοτάνων: Από τον Θεόφραστο στο έργο Flora Graeca.
Η επόμενη εισηγήτρια κυρία Λάζαρη Διαμάντω (Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) θα έχει εισήγηση με θέμα: Ελληνικά Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά: Η συμβολή τους στην υγεία και την διατροφή. Ο επόμενος ομιλητής κύριος Κασσαβέτης Δημοσθένης (Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) θα μιλήσει για την σημασία και τον ρόλο των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Στη συνέχεια, η κυρία Βογιατζή – Καμβούκου Ελένη (Καθηγήτρια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών) θα αναπτύξει το θέμα της με τίτλο: Η σημασία της ορθής καλλιεργητικής πρακτικής των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το συνέδριο θα κλείσει με τον κύριο Σγούρο Δημήτριο (Γεωπόνο M.L.A.) ο οποίος θα παρουσιάσει την εισήγησή του με τίτλο: Αρωματικά Φυτά: Εκκίνηση επιχείρησης – χρηματοδοτικά εργαλεία.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο «Social Agribusiness and Farmworkers Cooperatives – AGRIFARM» στοχεύει στην υποστήριξη, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης, της δημιουργίας νέων συνεταιριστικών / συνεργατικών σχημάτων, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες (π.χ. Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Ειδικότερα επιδιώκεται η ανάπτυξη της Κοινωνικής Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί η Κοινωνική Οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διαμορφωθεί ένα φιλικό και ευνοϊκό περιβάλλον για την συνεργασία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, διευκολύνοντας έτσι τη διανομή των Αγροτικών Προϊόντων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την από κοινού παρουσία στο χώρο του Branding και της Σήμανσης (Labeling).
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:
Πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία συνεργατικών / συνεταιριστικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα
Καινοτόμα σχέδια προώθησης και Marketing
Αναλυτικοί οδηγοί (manuals) με προδιαγραφές καλλιέργειας, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αναφορικά με νέες καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
Προώθηση της συνεργασίας των παραγωγών με δίκτυα καταναλωτών
Δράσεις πληροφόρησης, δικτύωσης, συμβουλευτικής, προώθησης και εκπαίδευσης
Δημιουργία ενός Ελληνο-Ιταλικού Επιστημονικού Κέντρου για τoν συνεργατισμό στον αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο του έργου, το Κέντρο αυτό, θα παρέχει καθημερινή υποστήριξη, με εξειδικευμένους επιστήμονες, στους αγρότες των περιοχών παρέμβασης.
Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τους εξής φορείς:
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Επικεφαλής Εταίρος (Ελλάδα)
ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ (Ελλάδα)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ (Ελλάδα)
Δήμος TORRE SANTA SUSANNA (Ιταλία)
Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας – CIA Apulia (Ιταλία).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου https://project-agrifarm.eu/
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 26510 62819 ή στο e-mail apostolos.geitonas@stratis.com.gr