Η Βρυσούλα (Τοπική Κοινότητα Βρυσούλας - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Κοντινά Αξιοθέατα
Μονή Αγίας Παρασκεύης Ντραζανίτισσας
Στη Βροσίνα, εκτός από την Παναγία τη Ραϊδιώτισσα, δυτικά του χωριού, στην κορυφή ενός μικρού γρα...
Απόσταση: 4,09 χλμ Περισσότερα »Γεφύρι Βροσίνας
Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι, μήκους 25μ., με άνοιγμα τόξου 10,30 μ., ύψος 5,30μ και πλάτος 2μ. ...
Απόσταση: 4,52 χλμ Περισσότερα »Μονή Παναγία Ραϊδιώτισσα
Περπατώντας για δέκα λεπτά λίγο έξω από την Βροσίνα και πάνω στ’ απότομα βράχια της αριστερής με...
Απόσταση: 4,83 χλμ Περισσότερα »Ζαλογγογέφυρο
Πρόκειται για μονότοξο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 11.30μ., ύψος 8μ. και πλάτος 2μ. Χτίστηκε το 1605...
Απόσταση: 5,34 χλμ Περισσότερα »Πληροφορίες & Ιστορία
Η Κοινότητα Βρυσούλας πριν το 1925 ονομαζόταν Κοινότητα Κουτσίου (Κούτσι) και ανήκε διοικητικά στους Φιλιάτες. Η πρώτη ονομασία πιθανόν να προέρχεται από το Αλβανικό χωριό Κούτσι γιατί και οι πρώτοι του κάτοικοι (σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες) μεταναστεύσανε από την περιοχή της σημερινής Αλβανίας ( βορειοηπειρώτες) στις αρχές του 19ου αιώνα.
Αρχαιότερος οικισμός υπάρχει στην θέση Βρύση Παναγίας όπου κατά τυχαία ανασκαφή την 10ετία του 1980 ευρέθησαν κεραμικά αντικείμενα και ίχνη πολιτισμού που παραπέμπουν στους Ελληνιστικούς χρόνους. Στην κορυφή του λόφου διακρίνονται θεμέλια τοίχων αρχαίων κτισμάτων.
Ο πληθυσμός της Βρυσούλας ακολούθησε φθίνουσα πορεία μέσα στον εικοστό αιώνα, και από 500 περίπου κατοίκους που αριθμούσε το 1950 σήμερα δεν ξεπερνά τους 50, όπως και τα άλλα μικρά χωριά της χώρας μας. Ο αριθμός των οικιών είναι περίπου 120 (βάση απογραφής) και οι μισές περίπου κατασκευάστηκαν μετά την 10ετία του 1970.